Je gaat naar de optiekzaak, de opticien doet de nodige metingen en een paar dagen later mag je jouw nieuwe bril – inclusief fonkelnieuwe brillenglazen – ophalen. Maar heb je ooit al nagedacht over het hele proces dat schuilgaat achter de productie van die brillenglazen?
1. Eerst wordt het centreerpunt op jouw glazen aangeduid. Dit punt komt dan later precies voor jouw pupil te zitten. Hierna worden de glazen voorzien van een beschermfolie.
2. Daarna wordt een blokstuk op jouw glazen aangebracht, om ze makkelijker te kunnen bewerken: het zorgt ervoor dat jouw glazen niet verschuiven tijdens het frees- en polijstproces.
3. Nu worden jouw brillenglazen in de freesmachine geplaatst en gefreesd. De machine maakt gebruik van drie verschillende freescycli, voor een optimale nauwkeurigheid. De nieuwste FreeForm-freestechnieken zien het glasoppervlak als een reeks van individuele punten en kunnen daarom frezen en polijsten op pixelniveau.
Dankzij die technologie is het productieproces nog specifieker en preciezer geworden, zodat er elke keer opnieuw een uniek brillenglas wordt geproduceerd.
4. Na het frezen zijn jouw glazen niet meer helemaal helder. Daarom dienen ze nog gepolijst te worden. Na het polijsten zijn ze opnieuw volledig transparant en worden de nodige “invisible marks” aangebracht door middel
van lasertechnologie.
5. Hierna worden jouw glazen schoongemaakt en gedroogd in een ultrasone wasstraat.
6. De glazen ondergaan een eerste ‘cosmetische’ kwaliteitscontrole.
7. Daarna gebeurt er een tweede ‘optische’ controle: de sterkte, de dikte en de diameter worden zeer precies gemeten. FreeForm geproduceerde glazen worden door middel van mappings gecontroleerd.
8. Hierna krijgen jouw brillenglazen hun kraswerende laag: deze biedt bescherming aan de glazen zodat ze minder snel krassen. Nadat de hardingsvloeistof is aangebracht gaan jouw glazen vier uur lang in de oven om uit te harden. Getinte glazen gaan eerst nog naar de tintafdeling voor de gewenste kleur.
9. Vervolgens worden de verschillende coatings aangebracht. Zo bestaat er een laag om jouw glazen te ontspiegelen, een coating tegen vuil en vet en een antistatische laag. Met deze lagen kan je zeker zijn van een optimaal kijk- en draagcomfort van jouw nieuwe bril.
10. Nog voor Hoya je glazen naar ons verstuurt, krijgen ze nog een laatste grondige controle. De sterkte wordt nagekeken en ook de tint, coatings, helderheid en het hele glasoppervlak wordt heel nauwkeurig gecheckt. Multifocale glazen worden voorzien van een ‘stempel’.
11. Als je opticien je glazen ontvangen heeft, kunnen ze in het nieuwe montuur geslepen en gemonteerd worden. Jouw nieuwe bril is klaar om afgehaald te worden.