Maak je de overstap van een enkelvoudige bril naar een multifocale bril? Dan heb je waarschijnlijk een aantal vragen. Hoe verloopt de gewenningsperiode? En waarom kost een multifocale bril meer? Wij bieden je een antwoord op de meest gestelde vragen.
1) Hoe lang moet ik wennen aan een multifocale bril?
Dankzij je multifocale bril zie je scherp op elke afstand. Een multifocaal glas bevat dus verschillende sterktes. Logisch dat je ogen hieraan moeten wennen. Daar kunnen helaas enkele ongemakken bijhoren zoals hoofdpijn, duizeligheid of evenwichtsstoornissen.
De gewenningsperiode is voor iedereen anders. De ene doet er slechts enkele dagen over terwijl de andere een aantal weken nodig heeft. De klachten verdwijnen gemiddeld na twee tot vier weken. Zijn je ogen na vier weken nog steeds niet gewend aan je nieuwe bril? Ga dan eens langs bij je opticien om je bril opnieuw af te stellen.
2) Hoeveel kost een multifocale bril?
Het klopt dat je voor een multifocale bril meer betaald dan voor een bril met enkelvoudige glazen. De oorzaak? Multifocale glazen vragen meer bewerkingen waardoor het productieproces langer en dus ook prijziger is. Maar wil je hetzelfde resultaat bekomen met een enkelvoudige bril? Dan heb je twee exemplaren nodig. En dat komt uiteindelijk veel duurder uit.
Er bestaan uiteraard verschillende types multifocale glazen. Je kan kiezen voor de basisoplossing. Met deze glazen kan je zowel ver als dichtbij zien, maar je zal je hoofd iets meer moeten bewegen. Het kan met de basisoplossing ook langer duren om aan de glazen te wennen. Daarnaast kan je ook kiezen voor glazen op maat met verschillende opties. Hoe meer opties je neemt, hoe beter de glazen afgestemd zijn op jouw kijkbehoeften en hoe groter het kijkcomfort. Vraag bij je vakopticien naar de mogelijkheden.
3) Passen multifocale glazen in elk montuur?
Klassiek of modern, rond of vierkant, multifocale glazen passen in bijna elk montuur. Enkel erg smalle monturen vermijdt je beter. De drie kijkzones – dichtbij, veraf, tussenafstand – hebben namelijk voldoende ruimte nodig voor een optimaal kijkcomfort.
4) Zie je het verschil met enkelvoudige glazen?
Bifocale glazen, de voorloper van multifocale glazen, kon je herkennen aan het streepje op het glas. De overgang tussen het bovenste gedeelte om veraf te kunnen zien en het onderste gedeelte bedoeld om dichtbij te kijken was duidelijk zichtbaar. Van een tussenafstand was er toen geen sprake. Vandaag de dag zijn deze geëvolueerd naar multifocale glazen met een vloeiende, onzichtbare overgang tussen de verschillende kijkzones. Het verschil met een normale, enkelvoudige bril is niet te onderscheiden.