Onze ogen zitten heel vernuftig in elkaar. Ze kunnen bliksemsnel knipperen en zijn 24/7 actief. Ontdek hier snel nog meer weetjes over die mooie kijkers van jou. Veel kans trouwens dat ze bruin zijn.
1) Ons oog is 2,5 cm breed en weegt 28 g
Dat is zo vanaf je geboorte. Het formaat van je oog verandert niet meer naargelang je ouder wordt. Daarom vinden we baby’s zo schattig, met hun relatief grote ogen in een klein gezichtje.
2) Kijk eens diep in mijn ogen
Als we iemand zien die ons bevalt, worden onze pupillen groter. Daardoor gaan we er aantrekkelijker uitzien. Pupillen vergroten ook als je aan het nadenken bent of als je net je ogen opent. Wil je het effect zien? Neem een spiegel bij de hand en sluit je ogen. Open ze en zie hoe je pupillen zich verwijden.
3) Welke kleur hebben je ogen?
Dat heeft te maken met de hoeveelheid melanine in je iris. Met veel melanine heb je bruine ogen. Blauwe, grijze of groene ogen bevatten veel minder melanine. Net zoals bij een donkere of bleke huid. De meest voorkomende kleur van ogen op de wereld is bruin. Op 2 staan blauwe ogen.
4) Miljoenen lichtgevoelige cellen
Elk oog bevat miljoenen lichtgevoelige cellen. Liefst 120 miljoen staafjes en 7 miljoen kegeltjes. De staafjes zijn gevoelig voor licht en beweging. De kegels zorgen ervoor dat we kleuren kunnen zien.
5) 1 man op 12 is kleurenblind
Als sommige type kegeltjes niet goed werken, herkennen de hersenen bepaalde kleurschakeringen niet. Dan spreken we van kleurenblindheid of Daltonisme. Dat komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vrouwen kunnen het gen wel doorgeven aan hun zoon.
6) De snelste spier zit in je ooglid
Knipperen met je ogen doe je in een flits: het duurt niet langer 3 tot 4 tienden van een seconde. Zo hoef je niets te missen. Handig als je vandaag fietst of autorijdt.
7) Wij knipperen gemiddeld 17 keer per minuut
Dat betekent 5.200.000 keer per jaar. Dat knipperen doen we om onze ogen vochtig te houden en om stofjes en ander vuil te verwijderen. Ben je zenuwachtig of verliefd, dan ga je meer knipperen. Mensen die weinig knipperen komen betrouwbaar en zelfzeker over. Het kan ook zijn dat je in een gesprek met oogcontact elkaars knippersnelheid onbewust overneemt.
8) Onze ogen ook actief als we slapen
Ook als we slapen zijn onze ogen in beweging, nl. tijdens de remslaap. Rem staat voor rapid eye movement. Dat zijn de momenten waarop je in dromenland bent.