Een bril met hoge correctie heeft meestal dikke glazen. Die zijn zwaar en doen je ogen vervormd lijken. Je opticien kan je glazen dunner maken. Hoe dunner de glazen, hoe comfortabeler je bril en hoe makkelijker je een passend montuur vindt.
Glazen dunner laten maken
Afhankelijk van je afwijking kan je opticien het glas over het hele oppervlak dunner maken, of enkel aan de randen of in het midden. Het soort glas speelt ook een rol: bepaalde glazen zijn tot wel 65% dunner dan standaard glazen.
Snel een mooi en passend montuur
Dunnere glazen passen op een groter aanbod monturen. Het wordt dus een stuk makkelijker om een montuur te kiezen dat je goed staat. En ga je voor asferische glazen? Dan zijn deze bovendien vlakker dan de sferische of bolle glazen. Je krijgt dan minder het ‘jampotjes’-effect. De optische kwaliteit hiervan is wel iets minder dan van een sferisch geslepen brillenglas.
Breking van het licht
Kort lesje natuurkunde: de dikte van het glas geven we aan met de brekingsindex. Deze vertelt ons hoe sterk het licht afbuigt. Hoe hoger deze index, hoe dunner het glas. De brekingsindex van standaardglas is 1,5. Glazen die wat dunner zijn hebben een brekingsindex van 1,6 of meer. De meest verkochte glazen hebben een index van 1,6 of 1,67
We kunnen de glazen stapsgewijs verdunnen
- Vanaf 2 dioptrie kunnen de glazen 20% dunner gemaakt worden, tot brekingsindex 1,61.
- Vanaf 4 dioptrie kan dat een 2de maal. Het glas is dan in totaal 30% dunner, met een brekingsindex van 1,67 tot 1,71.
- Vanaf 6 dioptrie maken we een 3de keer dunner. Resultaat: het glas is nu 35% dunner en heeft een brekingsindex van 1,74.
- We kunnen gaan tot een brekingsindex van maximum 1,9.
Vind jij je brillenglazen voor je nieuwe of huidige bril te dik? Vraag ernaar bij je vakopticien. Hij of zij staat altijd klaar met advies.