Ze weerspiegelen je gemoedstoestand en emoties, ze werken de ganse dag onvermoeibaar voort en ze zijn een meesterwerk van de natuur. maar hoe functioneren de ogen nu eigenlijk? En wat is de betekenis van veelvoorkomende afwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme?
Het oog, een vernuftige camera
Bij het omzetten van licht in beelden vervullen alle delen van het oog een eigen taak. Het voorste gedeelte van de oogbol, het hoornvlies, vangt het licht op en bundelt het. Achter het hoornvlies ligt de iris, die de kleur van de ogen bepaalt. Kleine spiertjes in de iris zorgen ervoor dat de pupil, de kleine opening in het midden van de iris, kleiner of groter wordt. Bij veel licht verkleint de pupil, in het donker wordt ze groter. Direct achter de pupil zit de lens. De lens kan van sterkte veranderen door boller of platter te worden. Daardoor kunnen we zowel van dichtbij als van veraf scherp zien. De brekingssterkte van de lens wordt uitgedrukt in dioptrieën. Uiteindelijk komt het licht terecht op het netvlies. Dat bevat cellen die lichtprikkels omzet- ten in elektrische prikkels. Deze prikkels worden via de oogzenuw naar de hersenen geleid en daar in een beeld omgezet.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Op welke manier wijkt het oog af?
Bij bijziendheid is het oog fysiek gezien te lang of te sterk waardoor het beeld voor het netvlies wordt gevormd. Bij verziendheid wordt het beeld achter het netvlies gevormd omdat het oog te kort of te zwak is. Astigmatisme wordt veroorzaakt door een vervormde ronding van het hoornvlies (ovaal i.p.v. rond), waardoor het beeld achter of voor het netvlies gevormd wordt.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Wie bijziend is, ziet veraf gelegen voorwerpen wazig. Dat komt omdat de oogbol te lang is in verhouding tot de bundelende kracht van hoornvlies en lens. Het licht van verre voorwerpen wordt dus vóór in plaats van op het netvlies gebundeld. bijziendheid wordt gecorrigeerd met behulp van brillenglazen met een negatieve dioptriesterkte. Op deze manier verschuift het beeld naar achter.
Van verziendheid is sprake als iemand voorwerpen die dichtbij gelegen zijn, niet scherp kan waarnemen. De oogbol is te kort, waardoor de lichtstralen samenkomen achter het netvlies. voor de correctie wordt gebruik gemaakt van glazen met een positieve sterkte. De bundeling van het licht wordt zo verplaatst naar voren tot op het netvlies.
Astigmatisme treedt op als het hoornvlies een onregelmatige kromming heeft. De invallende lichtstralen worden daar- door op asymmetrische wijze gebroken. Wie astigmatisch is, kan voorwerpen, zowel dichtbij als veraf, lichtjes ‘vervormd’ waarnemen. en bril met torische of cilindrische glazen compenseert deze vervormingen.