Je draagt hem elke dag, maar weet je ook hoe jouw bril tot stand is gekomen? Welke technologie er door de jaren heen gebruikt is om telkens een stap verder te komen in de zoektocht naar een beter zicht? We nemen je mee doorheen de evolutie van jouw bril en tonen je enkele belangrijke mijlpalen.
1305
Vanaf de 10de eeuw bestonden er al leesstenen, maar er werd pas echt van een bril gesproken toen men deze in een handvat monteerde. De brillenglazen zijn in een dikke ring (eerst van ijzer, later van hout of hoorn) gevat. Ze hebben op één plaats een uitsteeksel of steel en de uiteinden hiervan worden met behulp van een nagel als scharnier aan elkaar verbonden.
1600
De knijpbril (pince-nez) die een veerconstructie in ijzer of koper heeft boven de neus, maakt zijn intrede. Een bekende pince-nezdrager was onder andere voormalig Amerikaans president Theodore Roosevelt.
1780
Benjamin Franklin staat bekend als de uitvinder van het bifocale glas. In een brief aan zijn vriend George Whatley schreef Benjamin dat hij genoot van zijn nieuwe uitvinding waardoor hij op verschillende afstanden kon zien met dezelfde bril.
1960
De sixties zijn gekenmerkt door een eenvoudige ronde bril in metaal. De bekendste drager is waarschijnlijk John Lennon.
1987
HOYA brengt haar eerste progressieve glas uit: Hoyalux 3. Enkele jaren later brengt de brillenglazenfabrikant een verbeterde versie op de markt waarbij het glas ook rekening houdt met de oogbolrotatie.
2004
Een doorbraak in multifocale glazen. HOYA brengt de eerste Hoyalux iD multifocale glazen uit. De iD FreeForm Design Technology™ verdeelt de progressie in verticale en horizontale componenten, die aan de voor- en achterzijde van het glas worden geplaatst, met als resultaat een breder gezichtsveld, minder vertekening en snellere interactie.
2008
MyStyle V+: het eerste volledig gepersonaliseerde multifocale brillenglasontwerp dat rekening houdt met jouw individuele levensstijl en draagparameters.
2009
Hi-Vision LongLife brengt de hardste en duurzaamste ontspiegelingscoating op de markt.
2013
Door de opkomst van de smartphones kijken we nog meer en langer op kleine en grote schermen waardoor onze ogen heel wat blauw licht te verwerken krijgen. HOYA komt met de BlueControl coating, die blauw licht dempt en een scherper contrast geeft. Doe zelf de test in onze optiekzaak!
2014
Klassieke brillenglazen absorberen UV-stralen die langs de voorzijde van het glas het oog bereiken. De unieke UV Control coating blokkeert eveneens reflecties van onrechtstreekse schadelijke UV-stralen die langs de achterzijde van het glas weerspiegelen in je ogen. Zo bescherm je jouw ogen maximaal tegen oogveroudering of UV-gerelateerde klachten en aandoeningen zoals cataract.
2017
HOYA ontwikkelt EnRoute brillenglazen. Heb je tijdens het autorijden regelmatig last van hinderlijke reflecties of het verblindend licht van tegenliggers? Wens je meer kijkcomfort bij weinig licht, mist en regen?
2018
Heb je last van gevoelige ogen? De Sensity meekleurende brillenglazen garanderen een comfortabel zicht in alle lichtomstandigheden. Buiten kleuren ze razendsnel donker en binnenshuis kleuren ze snel weer terug tot een perfect helder glas. Je ziet de hele dag lang comfortabel door één en dezelfde bril en hoeft dus niet meer te switchen tussen jouw gewone bril en je zonnebril!