Uiteraard gaat je zicht er niet op vooruit na het eten van een wortel, maar een gezonde, evenwichtige voeding heeft een bewezen impact op je zicht. Het beschermt je ogen en voorkomt slijtage. Bovendien is wat goed is voor je ogen, ook goed voor uw hele lichaam.
Eet je ongezond, dan verhoogt de kans op leeftijd gerelateerde maculaire degeneratie (AMD), de medische term om te duiden dat je ogen er door ouderdom op achteruit gaan. Nu is dit een volkomen natuurlijk proces, maar door het nuttigen van de juiste voeding kun je dit proces stevig vertragen.
Welke voedingsstoffen zijn goed voor je ogen?
3 voedingsstoffen zijn alvast onontbeerlijk om je ogen langer in een optimale conditie te houden:
- Omega-3
Deze essentiële vetzuren schijnen een rol te spelen bij de ontwikkeling van het zicht. Voldoende inname van Omega-3 zou AMD en verschillende oogziekten geen kans geven. Bovendien voorkomt het droge ogen. - Antioxidanten
Dit is de verzamelnaam voor onder andere vitamine C en E. Deze vitaminen houden de cellen en het oogweefsel in topconditie. Vitamine C zou ook goed zijn om cataract te voorkomen. Ook vitamine A draagt overigens bij aan de gezondheid van je ogen. - Mineralen
Zink en koper helpen sneller vitaminen op te nemen. De inname van antioxidanten in combinatie met zink- en koperoxide kunnen AMD voorkomen.
Welke voeding is goed voor de ogen?
Concreet kunnen 5 voedselgroepen meegeven die goed zijn voor je ogen:
- Bladgroenten: deze zitten boordevol antioxidanten.
- Vis: vette vis is rijk aan Omega-3.
- Eieren: Carotenoïden geven de kleur aan eigeel. Deze zijn bijzonder rijk aan luteïne en zeaxanthine, ideaal voor de ogen.
- Zink: oesters, schelpdieren en rundsvlees zitten er vol van.
- Ga voor kleur op je bord: felle kleuren in groenten en fruit wijzen op een grote hoeveelheid carotenoïden. Kiwi, paprika, maïs en pompoen, zijn maar enkele voorbeelden.
En hoe zit het met de wortelen?
We kunnen je geruststellen. Deze eeuwenoude volkswijsheid klopt. Wortelen zitten boordevol vitamine A, heel gezond voor de ogen dus.