Zonder licht , geen zicht. Het spreekt voor zich dat we zonder licht ook geen kleuren kunnen onderscheiden. Wist je dat kleuren zien heel persoonlijk is? En dat het je hersenen zijn die beslissen welke kleur je ziet?
Welke kleuren kunnen wij zien?
Isaac Newton liet een bundel zonlicht door een glazen prisma schijnen en door de breking van het licht zag hij een opeenvolging van 7 kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Dat noemde hij als eerste het spectrum.
Elke kleur een aparte golflengte
Kleur is de indruk die het oog krijgt van lichtstralen die op een voorwerp vallen en vervolgens terugkaatsen. Een oppervlak dat alle golflengten volledig absorbeert, wordt zwart genoemd. Een voorwerp dat alle golflengten volledig weerkaatst, noemen we wit. Elke kleur heeft haar eigen golflengte uitgedrukt in nanometer.
Kleur is subjectief
Kleur op zich bestaat eigenlijk niet. Het zijn verschillende golflengtes van licht waar de hersenen vanuit hun ervaring een naam aan geven. De perceptie van kleur hangt verder ook af van je leeftijd, de context, je cultuur en geslacht.
UV-stralen van de zon
Het grootste deel van de zonne-energie bestaat uit zichtbaar en onzichtbaar licht zoals infrarood en ultraviolet. Dat UV-licht is heel agressief, vooral UV-B en UV-C. De dampkring beschermt ons tegen het grootste deel van die schadelijke stralen, maar houdt niet alles tegen. Daarom is het aangeraden om jouw ogen net als je huid steeds goed te beschermen.
Wist je… dat bijen ultraviolet licht wel kunnen waarnemen? En slangen infrarood?