Van veraf een bordje lezen lukt niet zo goed meer zonder bril. Maar ook wanneer je een boek of een etiket in de supermarkt van dichtbij leest, ondervind je moeilijkheden. Herkenbaar? Multifocale glazen bieden je een oplossing in beide situaties. En dat in één en dezelfde bril.
Voordelen van een multifocale bril
Dankzij een multifocale bril moet je niet meer afwisselen tussen je leesbril en je bril om veraf te zien. Met dezelfde bril zie je altijd scherp, zowel ver als dichtbij. De verschillende sterktes zitten gecombineerd in één glas:
- Het bovenste gedeelte is bedoeld om ver te kunnen zien. Wanneer je bijvoorbeeld met de auto rijdt of je (klein)kinderen in de verte wilt zien spelen, kijk je dus gewoon recht voor je uit.
- Tijdens het lezen van een boek kijk je automatisch meer naar beneden. Daarom is het onderste gedeelte van een multifocale bril bedoeld om dichtbij te zien.
Overgang tussen ver en dichtbij
In tegenstelling tot de bifocale glazen die vroeger verkocht werden is er bij een multifocale bril een vloeiende, onzichtbare overgang naar de verschillende sterktes. Dus geen typisch ‘half maantje’ in het glas. Dit tussengebied zorgt ervoor dat je ook op middellange afstand een optimaal zicht hebt. Het dashboard van je auto of je computerscherm zie je zo probleemloos.
Een multifocale bril op jouw maat
Er bestaan verschillende types multifocale glazen. Gaande van een basisoplossing met iets smallere kijkzones tot multifocaal glas dat volledig op jouw ogen is afgestemd. Je opticien helpt je graag bij het vinden van de juiste oplossing.
Even wennen
Draag je voor het eerst een bril met multifocale glazen? Er bestaan een aantal tips en tricks om hieraan te wennen. Vraag ernaar bij je opticien. Belangrijk is om je bril tijdens de eerste weken zo vaak mogelijk te dragen. Even volhouden dus. Na een tijdje passen je ogen en je hersenen zich automatisch aan. Met een perfect scherp zicht als resultaat.