Voor een acteur is een bril meer dan een hulpmiddel om beter te zien. De bril zegt iets over het personage dat hem draagt. En soms, als de bril echt goed gekozen is, versmelt de bril met het iconisch beeld dat we van dat personage hebben. Wij zetten enkele fun facts van vier beroemde filmbrillen op een rij.
Superman: bril als vermomming
Superheroes verhullen hun gezicht achter het masker van een heldenpak. Buitenbeentje Superman pakt het anders aan. Hij vermomt zich in het dagelijkse leven als Clark Kent. Het verschil tussen hem en zijn alter ego? Slechts een bril. Toch herkent geen kat in Metropolis hem. Een studie van de universiteit van York wijst uit dat Supermans idee zo dom nog niet is.
De 59 deelnemers van het onderzoek kregen telkens twee portretfoto’s voorgeschoteld. Aan hen om te raden of het om dezelfde persoon ging of niet. In een eerste fase werden portretten van mensen mét een bril getoond. In de tweede fase enkel zonder bril. In de derde fase dan weer één foto met bril en een zonder. En wat bleek? In fase één en twee waren meer dan 80% van de antwoorden juist. In fase drie ‘slechts’ 74%.
Harry Potter: Oculus Reparo!
Harry Potter draagt misschien wel de meest iconische bril op het witte scherm. William Luffy, een bekende Britse brillenontwerper, baseerde zich losjes op John Lennon bij het design ervan. Maar waarom geneest Harry zijn bijziendheid niet met een spreuk? Daar had bedenker J.K. Rowling zo haar redenen toe, zegt ze in een interview. Zelf droeg ze een bril in haar jeugdjaren en ze was het beu dat enkel nerdy personages eentje dragen. Dus gaf ze de held in haar boeken een bril.
Tovenaars hebben gelukkig wel een spreuk om brillen te repareren: ‘Oculus Reparo!’ Dit foeterlatijn betekent min of meer ‘Ik herstel een oog!’. Gelukkig bestaat de spreuk niet in de ‘Dreuzelwereld’, onze echte wereld. Je zou als opticien een pak minder brillen verkopen.
Harold Lloyd: The Glass Character
Acteur Harold Lloyd doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Nochtans was hij in de Roaring Twenties van de vorige eeuw net zo populair als Charlie Chaplin of Buster Keaton. Daar had zijn typetje ‘Harold’ een groot aandeel in. Men noemde ‘Harold’ ook wel ‘The Glass Character’ wegens de opvallende bril met hoornen montuur.
Lloyd verklaart zijn succes zo: “Met een bril op wordt Harold menselijk. Hij krijgt de uitstraling van ‘the boy next door’ die allerlei gekke dingen uithaalt en toch geloofwaardig blijft”. In het Chinese Theatre, een legendarische bioscoop op Hollywoods Walk of Fame, kan je trouwens een afdruk van zijn zware montuur bewonderen.
Notting Hill: duikbril op sterkte
Heb je iets aan snorkelen als je zonder bril alles wazig ziet? Het antwoord zie je in Notting Hill. Hugh Grants personage vindt zijn bril niet meteen en neemt een duikbril op sterkte mee op filmdate. De symboliek is duidelijk: als working class hero hoeft hij zich geen zorgen te maken over zijn imago. In tegenstelling tot zijn date: superster Anna Scott, gespeeld door Julia Roberts.
Het verhaaltje is fake, maar de bril is echt. Je kan een duikbril op sterkte laten maken. Alleen is zo’n bril ongelofelijk duur. Een betaalbaar alternatief zijn lenzen, liefst de zachte variant. Als je onderwater gaat, absorberen je ogen immers stikstof. Harde lenzen zetten dat stikstof vast waardoor er bubbeltjes ontstaan tussen je ogen en de lens.
Meer iconische filmbrillen:
- Geeky meisjesbrillen uit make-over films zoals She’s all that, Clueless, Miss Congeniality en The Princess Diaries.
- De bril van Professor Henry Jones jr. Let er vooral op dat hij als de avonturier Indiana Jones helemaal geen bril nodig heeft.
- De bril van Atticus Finch uit To Kill a Mockingbird. Inspireerde het model van Patrick Bateman, Christian Bale’s personage uit American Psycho. Het design was zo populair dat fabrikant Oliver Peoples het tot een wereldspeler in de brillenindustrie schopte.