Dieren zien de wereld anders dan wij mensen. Dat komt van pas bij het zoeken naar voedsel. Wist je dat sommige dieren infrarood zicht hebben? Weer andere kunnen ultraviolet zien. Nachtdieren zoals katten en uilen kunnen prima zien bij weinig licht. En roofvogels zien hun prooi haarscherp op honderden meters afstand.
Prooi zien door infrarood zicht
Groefkopadders kunnen infrarood zien, de kleur die voor rood zit in het kleurenspectrum. Door groefjes tussen de neusgaten en de ogen kunnen ze de lichaamswarmte detecteren. Zo verschalken ze hun warmbloedige prooi in het donker. Haaien kunnen hetzelfde onder water.
Bijtjes zien ultraviolet
Aan het andere einde van het kleurenspectrum ligt het uv of ultraviolet licht. Wij kunnen dat licht evenmin zien. Vogels en insecten kunnen dat wel. Bijen hebben aan een stukje blauwe lucht tussen de wolken genoeg om te weten waar de zon staat . Zo kunnen ze zich oriënteren. Dankzij hun uv-zicht herkennen ze ook patronen op bloemen die hen de weg naar de nectar wijzen. Ook de torenvalk ziet ultraviolet, daardoor kan hij de urinesporen van muizen zien. Die hem rechtstreeks naar de muis leiden.
Scherpe arendsogen
Roofvogels en vogels die op insecten jagen zien veel scherper dan wij. Ze kunnen bovendien wonderlijk afstanden en snelheden inschatten. Dat komt onder andere omdat ze 3 tot 5x meer gezichtscellen hebben dan wij. Met hun zachte ooglenzen kunnen ze bliksemsnel focussen. De slechtvalk hoog in de lucht kan een prooi op de grond spotten 300 m onder zich. Als hij zich laat vallen kan hij een snelheid halen van max. 389 km/uur!
Katogen zien meer contrast
Katachtigen, uilen en andere nachtdieren zien 5x meer contrast dan wij in het (half)donker. Hun ogen reflecteren het licht zoals je weet door een extra lichtgevoelige laag achter hun netvlies. Daardoor kunnen de lichtgevoelige cellen in het oog het licht een tweede keer benutten. Is alles pikdonker, dan zien ze net zoals wij niets. Ze zijn minder sterk in het onderscheiden van kleuren. Wist je dat de ogen van uilen vast in hun kop staan? Willen ze opzij kijken, dan draaien ze hun hoofd. Dit kunnen ze dan weer als de beste, ze kunnen hun hoofd tot 270° draaien om te zien wat er achter zich gebeurt.