We weten allemaal wel dat een vingerafdruk uniek is, maar wist je dat ook een iris een unieke structuur heeft? De structuur, lijntjes, stippen en kleur van de iris zijn bij elke mens anders. Logisch dus dat er in sommige landen al een gecomputeriseerde foto van de iris wordt gebruikt bij het maken van biometrische paspoorten.
Unieker dan een vingerafdruk
De iris, zichtbaar door het doorzichtige hoornvlies als een gekleurde schijf in het oog, is een dun diafragma, voornamelijk bestaande uit bindweefsel en zachte spiervezels. De iris ligt tussen het hoornvlies en de ooglens.
De kleur en structuur van de iris mogen dan wel grotendeels genetisch bepaald zijn, de patronen zijn dat niet. 8 maanden ver in de zwangerschap wordt de iris gevormd, maar de pigmentatie gaat nog het eerste jaar na de geboorte door. Dit zorgt voor een uniek patroon aan vlekjes, strepen en kleuren. Een oog kan in de loop der tijd dan wel enigszins van kleur veranderen, maar deze bijzondere kenmerken blijven gelijk.
Niet minder dan 240 unieke punten worden gebruikt in het algoritme om een biometrisch paspoort te maken. Dat is zo’n 5 keer meer dan bij vingerafdrukken. Logisch dus dat de FBI en heel wat andere organisaties ondertussen zijn overgestapt op het gebruik van irisscanners. Momenteel experimenteren trouwens ook technologiebedrijven met deze toepassing. Zo zijn er al smartphones die je ontgrendelt met een irisscan.
Je iris is dus nog een stuk unieker dan je vingerafdruk en dat maakt het toch wel heel bijzonder.